Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
27.1 °C 40%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Φωτοβολταϊκά: Τέλος η φρενίτιδα – Γιατί οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη
Ημερομηνία: Σήμερα 13/9/2025, 08:04 - Εμφανίσεις: 17



Η επενδυτική «φρενίτιδα» στα φωτοβολταϊκά έργα την τελευταία τετραετία «φρέναρε» το 2025.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στη 89η ΔΕΘ, καταγράφουν μια εντυπωσιακή… αναδίπλωση των επενδυτών.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για ηλιακά πάρκα στη ΡΑΑΕΥ από 36,3 GW (γιγαβάτ) τον Δεκέμβριο του 2020 έπεσαν σε μόλις 0,05 GW τον Ιούνιο 2025.

Η κάμψη είχε ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2024, όταν οι αιτήσεις έπεσαν στα 0,6 GW και συνεχίστηκε με… συνέπεια σε όλους τους επόμενους κύκλους αδειοδοτήσεων της Αρχής έως και σήμερα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τι έχει υλοποιηθεί και τι μένει «στα χαρτιά» Σε σύνολο, τα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν υποβάλλει αίτηση για άδεια παραγωγού, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα, φθάνουν στα 74,45 GW εκ των οποίων 9,22 GW βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία ενώ έργα συνολική ισχύος 11,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο που σημαίνει ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο.

Όσο για τα υπόλοιπα περίπου 54 GW, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, «φτάνουν και περισσεύουν» για την επίτευξη των στόχων διείσδυσης ηλιακής ενέργειας έως και το 2050, με δεδομένο ότι στατιστικά υλοποιείται περίπου το 30% των έργων που εξασφαλίζουν αρχική βεβαίωση από τη ΡΑΑΕΥ.

4,5 χρόνια ΑΠΕ σε αριθμούς Η «κόπωση» δεν αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά, στα οποία ωστόσο είναι εντυπωσιακή, αλλά συνολικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι αιτήσεις στο κύκλο Δεκεμβρίου 2020 έφταναν σε εφαρμογή τα 45,5 GW και στον τελευταίο του Ιουνίου 2025 μόλις τα 1,2 GW.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πάντως, από τον Οκτώβριο 2022 και έπειτα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σε πιο «έξυπνα» έργα: φωτοβολταϊκά με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης ΑΠΕ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
27.1 °C 40%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies